NOS NieuwsAangepast

Kamer onderzoekt wooncorporaties

De Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties gaat onder ede corporatiebestuurders, toezichthouders, politici en ambtenaren verhoren.

Vanaf volgende week zijn er gedurende 6 weken openbare verhoren over de misstanden bij de woningcorporaties.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de miljardenschulden van de afgelopen jaren, onder meer bij Vestia, Woonbron en Rochdale. Ook de woningcorporaties Rentree, Woningstichting Geertruidenberg, Servatius en Laurentius zullen verantwoording moeten afleggen.

Portemonnee

Tweede Kamerlid Van Vliet is voorzitter van de commissie. Hij vindt het belang van het onderzoek groot. "1 op de 3 Nederlanders huurt een huis van een van deze woningcorporaties. Dus op het moment dat er zoveel misgaat bij die corporaties, zoals Vestia, moeten andere corporaties daarvoor lappen. Uiteindelijk wordt dat afgewenteld op de huurders", aldus de oud-PVV'er.

Volgens Van Vliet merken huurders het direct in hun portemonnee en leiden de misstanden tot veel politieke en maatschappelijke onrust.

Juiste informatie

Het onderzoek gaat over de afgelopen twintig jaar. Bang dat directeuren de kaken op elkaar zullen houden is Van Vliet niet. Hij benadrukt dat de vragen goed zijn voorbereid en zegt er vertrouwen in te hebben dat zijn commissie de juiste informatie zal krijgen.

Volgende week bijt onder anderen oud-staatssecretaris Tommel het spits af.

Commissievoorzitter Van Vliet hoopt op een eindrapport dat adviezen bevat voor verdere wetgeving in de toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl