1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Wat Juncker wel/niet geschikt maakt

Op het menu vanavond: de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daarover praten de Europese regeringsleiders vanavond tijdens een diner in Brussel. Gezien de uitslag van de Europese verkiezingen gooit de Luxemburgse oud-premier Juncker de hoogste ogen. Maar wordt hij het ook? Drie argumenten voor en drie argumenten tegen Juncker.

Voor

- De regeringsleiders kunnen niet heel makkelijk om Juncker heen, nu zijn christen-democraten de meeste zetels in het Europees Parlement hebben gehaald. Vroeger mochten de staatshoofden en premiers in achterkamertjes zelf beslissen wie ze voor deze topbaan benoemden. Maar sinds het Verdrag van Lissabon (2007) moeten ze 'rekening houden' met de wens van het Europees Parlement. Doen ze dat niet, dan dreigen er grote problemen en dat zal het toch al geschonden imago van 'Brussel' geen goed doen.

- Juncker heeft veel ervaring in het Europees bestuur. Hij was negentien jaar premier van Luxemburg en kent alle regeringsleiders. Bovendien was hij acht jaar voorzitter van de Eurogroep, waarin hij veel ervaring opdeed met crisismanagement. Bijkomend voordeel is dat hij uit een klein land komt, aangezien de grote landen al zoveel macht hebben.

- De christen-democraat Juncker heeft gisteren officieel de steun gekregen van de eveneens christen-democratische Duitse bondskanselier Merkel. Als zij zich daar ook in de achterkamertjes aan houdt - want ze is geen fan van hem - dan is Merkels steun voor Juncker van groot belang, omdat de regeringsleiders uiteindelijk beslissen en Merkel van hen de meeste invloed heeft.

Tegen

- Sommige regeringsleiders zijn fel gekant tegen Juncker. De belangrijkste is de Britse premier Cameron, die zijn kandidatuur "totaal onacceptabel" noemt. Cameron vindt hem te veel het gezicht van het 'oude Europa', wat nog is versterkt nu de partij van de Britse premier is weggevaagd door de anti-Europa-partij UKIP. Maar ook de Hongaarse premier Orban heeft al gezegd dat hij tegen Juncker is.

- Er gaan nogal wat verhalen over Juncker. Zo staat hij bekend als een stevige drinker; iets wat werd bevestigd door Jeroen Dijsselbloem die zei dat er tijdens de vergaderingen van de Eurogroep onder Junckers leiding veel werd gedronken. Als persoon wekt hij bij sommigen ook weerzin op; hij praat traag, mompelend en brengt met zijn droge humor soms andere politici in verlegenheid.

- De fracties in het Europees Parlement moeten nog worden samengesteld. Het kan zijn dat de christen-democratische fractie toch minder groot wordt dan voorspeld, omdat bijvoorbeeld de Italiaanse partij van Berlusconi en de Hongaren afhaken. Theoretisch is het mogelijk dat het Europees Parlement dan toch de sociaal-democratische topkandidaat Schulz naar voren schuift.

Correspondent Chris Ostendorf: "Puur uit democratisch oogpunt zou je kunnen zeggen dat Juncker de meest logische kandidaat is. Maar uiteindelijk is doorslaggevend of de regeringsleiders Juncker geschikt vinden om leiding te geven aan de vernieuwing van de Europese Commissie. Zeker na de verkiezingsuitslag, waarbij veel kiezers aangeven een andere EU te willen, lijkt de keuze voor de veteraan Juncker mij niet voor de hand liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl