NOS NieuwsAangepast

De kleine windmolens komen eraan

Hij lijkt meer op een bloem dan op een traditionele windmolen. De vorm is afgeleid van de nautilusschelp. De Liam F1 Urban Wind is een manshoge windmolen die op een dak of aan een gevel geplaatst kan worden. Volgens de makers heeft de turbine door de vorm een extreem hoog rendement. De eerste windmolen staat sinds kort op het dak van het kantoor van Stadshavens in Rotterdam.

De Liam wordt vandaag in Europa gepresenteerd, komt deze zomer op de markt en gaat zo'n vierduizend euro kosten. Een bedrag dat je volgens de makers in 8 tot 15 jaar terug kunt verdienen door een lagere energierekening.

Rendement

Volgens windmolenexpert Gerard van Bussen van de TU Delft komen er ieder jaar wel bedrijfjes bij die kleine windmolens aan de man willen brengen. Het grootste probleem blijft de lage stroomprijs. Met de hoge productiekosten van windmolens is het lastig om ze binnen afzienbare tijd terug te verdienen. Hij twijfelt dan ook aan het rendement dat de makers van de Liam F1 voorspellen.

In Delft zit sinds een paar jaar Windchallenge. De omzet groeit langzaam maar gestaag. Het bedrijfje heeft nu 25 kleine windmolens verkocht voornamelijk aan bedrijven.

Sander Mertens van Windchallenge ziet toekomst voor de kleine windmolens. Volgens hem moeten ze wel op hoge daken staan zodat ze voldoende wind kunnen vangen. En de productie moet omhoog waardoor de kosten omlaag kunnen.

'Sexy'

De Liam F1 moet duurzaamheid "sexy" maken, aldus één van de bedenkers Richard Ruijtenbeek. Daarom zijn de turbines in alle kleurencombinaties te bestellen.

Ontwerper Richard Hutten gaat een design windmolen maken. En voor het Midden-Oosten wordt gedacht aan een windmolentje met goud-look. "Zo wordt onze turbine een leuk hebbeding dat ook nog eens flink wat energie bespaart", aldus Ruijtenbeek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl