NOS NieuwsAangepast

NSA voorkwam aanslag Nederland

De afluisterpraktijken van de NSA hebben ertoe geleid dat in Nederland een aanslag is voorkomen. Dat staat in het jaarrapport van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die ook wel de Commissie-Stiekem wordt genoemd.

In het rapport over vorig jaar staat dat er 26 aanslagen in Europa verijdeld zijn, waaronder één in Nederland. Het verslag geeft geen informatie over het hoe en wanneer. De passage waarin de aanslag wordt vermeld betreft de vergadering van 3 juli 2013. Daarin staat:

"In de vergadering is de commissie bericht dat dankzij de inzet van PRISM 26 aanslagen (in Europa, waaronder één in Nederland) zijn verijdeld."

PRISM is de officiële naam van de afluisterpraktijken van de NSA die door klokkenluider Edward Snowden naar buiten zijn gebracht.

Obama

In een reactie op de commotie daarover had president Obama al eens gezegd dat er in Europa "dreigingen" waren afgewend. Destijds werd concreet gesproken over Duitsland en België. Over een aanslag in Nederland is geen specifieke informatie bekendgemaakt.

Wel is eerder gezegd dat er eind 2012 een aanslag is verijdeld.

In de Commissie-Stiekem zitten onder meer de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Zij worden achter gesloten deuren op de hoogte gehouden van het werk van inlichtingendiensten als de AIVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl