NOS NieuwsAangepast

Paus ontmoet misbruikslachtoffers

Paus Franciscus heeft volgende maand een ontmoeting met acht mensen die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik in de Katholieke Kerk. Het is de eerste keer dat de paus in het Vaticaan praat met misbruikslachtoffers.

Bij het gesprek zal ook de Amerikaanse kardinaal O'Malley aanwezig zijn. Hij is het hoofd van een commissie die de paus adviseert over misbruikzaken. De commissie werd in maart opgericht en pleitte onlangs voor een harde aanpak van geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik.

Begin deze maand kreeg het Vaticaan nog scherpe kritiek van de VN, dat de kerk te weinig deed om misbruik te voorkomen. Een woordvoerder van de paus zei toen dat de kerk alleen jurisdictie had binnen de grenzen van het Vaticaan.

Duivelse mis

Op de terugweg van zijn bezoek aan het Midden-Oosten sprak de paus in het vliegtuig een uur met journalisten. Hij noemde seksueel misbruik een gruwelijke misdaad die te vergelijken is met een 'duivelse mis'. "Een priester die dit doet, verraadt het lichaam van de Heer", zei de paus.

De paus wil 'zero tolerance' voor geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Hij zei dat er onderzoek wordt gedaan naar drie bisschoppen.

Zijn voorganger paus Benedictus heeft verschillende keren met slachtoffers van misbruik gesproken, maar dat was steeds tijdens bezoeken aan andere landen.

Celibaat

De paus vertelde verder dat hij nog steeds achter het celibaat staat, maar dat het geen dogma is, een leerstelling van de kerk waaraan niet valt te tornen.

"De deur staat altijd open voor veranderingen", aldus de paus. Franciscus had dat al eens gezegd toen hij nog aartsbisschop van Buenos Aires was, maar het is de eerste keer dat Franciscus dit als paus zegt.

De paus liep ook alvast vooruit op zijn toekomst. Hij zei tegen de journalisten dat hij net als zijn voorganger Benedictus XVI op een dag met pensioen wil gaan. Hij verwacht dat het in het toekomst ook normaal zal zijn dat een paus niet meer tot aan zijn dood in functie blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl