NOS SportAangepast

Judoka Stam nu Georgische

Judoka Esther Stam zet haar sportieve carrière voort onder de vlag van Georgië. Vanwege de zware concurrentie die ze in Nederland ondervindt, heeft de 27-jarige Haarlemse besloten haar geluk elders te beproeven. Georgië geldt bij de mannen als een van de toonaangevende judolanden, maar vertolkt bij de vrouwen vooralsnog een bescheiden rol.

Het is een opvallende stap die Stam zet, maar voor ingewijden kwam haar besluit niet als een verrassing. "Ja, natuurlijk is het een opmerkelijke stap, zeker voor buitenstaanders. Binnen de bond en mijn familie wisten mensen het al", aldus Stam. Zelf heeft ze haar keuze voorgelegd aan onder anderen bondscoach Marjolein van Unen.

Concurrentie

Stam, die uitkomt in de categorie tot 70 kilo, had in Nederland te maken met zware concurrentie. Regerend Europees kampioene Kim Polling komt uit in dezelfde klasse, terwijl in de jaren daarvoor Edith Bosch de heerseres was. Voor Stam bleven de internationale optredens daardoor beperkt tot enkele World Cups; WK's en EK's zaten er niet in.

Stam: "Mijn overstap heeft zeker met die concurrentiestrijd te maken. Ik kom nog maar kort uit in de -70 kg categorie, maar voor mijn ontwikkeling zou ik graag meedoen aan de grote toernooien. Af en toe een World Cup vind ik niet genoeg, want zo kan ik mezelf niet ontplooien tot een betere judoka."

Via via

Op de vraag hoe haar overstap tot stand is gekomen, zegt Stam: "Via via. Mede door mijn clubgenoot Georgie Gvitsjiani, die zelf uit Georgië komt, werden de contacten gelegd. Het is een super sterk judoland en het is dus heel leuk als ze interesse in je tonen."

Het bleek bovendien mogelijk relatief snel de Georgische nationaliteit te verkrijgen. "Ik heb met een team advocaten de voorwaarden voor het staatsburgerschap aandachtig doorgelezen en het blijkt dat ze voor sporters, of andere personen die iets aan Georgië toevoegen, een andere procedure hebben. Het was dus niet zo moeilijk."

Rio de Janeiro

Over de Olympische Spelen van Rio in 2016 wil de Zutphense nog niet nadenken. "Ik weet nog niet waar ik sta binnen de judowereld. Eerst wil ik een aantal internationale toernooien judoën om te zien wat mijn niveau is en waar ik dus sta. Tot die tijd wil ik nog niet aan Rio denken. Dat is nog te ver weg."

Het eerste internationale toernooi waaraan Stam namens Georgië zal meedoen is komende zondag. Dan maakt ze op het Europees Open in Madrid haar debuut voor haar nieuwe land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl