NOS NieuwsAangepast

Mali belangrijker dan nachtrust

Gasten van het Van der Valk hotel in Gilze kunnen beter oordoppen meenemen. De rechtbank in Breda heeft bepaald dat de nabijgelegen vliegbasis Gilze-Rijen extra nachtvluchten en helikopterpatrouilles mag blijven uitvoeren vanwege de missie in Mali en drugsoverlast in het Caraïbisch gebied.

Het hotel had een bezwaar ingediend bij de minister omdat de nachtrust van de gasten door de oefeningen wordt verstoord. Omdat de behandeling van de zaak lang op zich liet wachten, werd een kort geding aangespannen.

Volgens Defensie zijn de extra oefeningen in het donker nodig. De kortgedingrechter zette daar vraagtekens bij, maar gaf de helikopterbasis het voordeel van de twijfel, waardoor de oefeningen kunnen doorgaan.

Zomer

Als er sprake is van bijzondere omstandigheden kan de minister toestemming geven voor nachtvluchten. Volgens de manager van het Van der Valk hotel zijn er helemaal geen bijzondere omstandigheden. "De toestemming voor de nachtvluchten werd al in januari gegeven terwijl het kabinetsbesluit over de missie in Mali pas in maart werd genomen", zegt hij.

Ook werd als argument aangevoerd dat het pas laat donker wordt in de zomer. "Dat weten we al eeuwen", aldus de manager.

Super belastend

De oefeningen vinden niet aaneengesloten plaats. De eerste oefeningen werden gehouden in de week van 28 april t/m 4 mei. Vanaf 2 juni wordt opnieuw een week lang 's nachts geoefend. De oefeningen duren tot 01.00 uur 's nachts.

"Die oefeningen zijn super belastend voor de omgeving", zegt de manager. Het hotel gaat door met de bodemprocedure.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl