De miljonair Petro Porosjenko heeft de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Hij zegt dat het beëindigen van het conflict met Rusland en Russisch gezinde opstandelingen zijn hoogste prioriteit heeft.

Porosjenko krijgt volgens exit polls meer dan 55 procent van de stemmen en daardoor is er geen tweede ronde meer nodig.

In een toespraak zei hij dat hij snel de oostelijke regio's wil bezoeken waar pro-Russische opstandelingen de macht hebben gegrepen.

Hij zei ook dat zijn regering nooit de "Russische bezetting van de Krim" zou accepteren. Porosjenko is van plan om met de Russische president Poetin te gaan overleggen. Hij benadrukte dat veiligheid in de regio alleen mogelijk is als Rusland betrokken blijft.

Porosjenko staat bekend als gematigd politicus, die de banden met de EU wil versterken, maar ook de relatie met Rusland goed wil houden.

Oorlog

De opstandelingen in Oost-Oekraïne zien weinig in onderhandelingen met de nieuwe president. In de Volksrepubliek Donetsk, die ze onlangs hebben uitgeroepen, waren op de verkiezingsdag militaire acties stilgelegd.

Russische persbureaus melden dat de separatisten hebben verklaard dat ze sinds middernacht weer in oorlog zijn. Oekraïense regeringstroepen zouden het offensief tegen de opstandelingen hebben hervat.

STER reclame