NOS NieuwsAangepast

Erdogan toegejuicht en verketterd

De Turkse premier Erdogan is vanavond toegejuicht door zo'n 15.000 aanhangers tijdens een speech in een hal in Keulen.

De organisatoren kondigden Erdogan, die zo'n anderhalf uur later dan gepland aan zijn toespraak begon, aan als "man van het volk" en verzekerden hem dat alle Turken achter hem staan. Aansluitend werd voorgelezen uit de koran.

In zijn speech sprak Erdogan onder meer zijn ergernis uit over de Duitse pers, die te kritisch zou hebben bericht over het recente mijnongeluk in Soma en daarmee zijn regering "heeft beledigd".

Nederland

Elders in de stad protesteerden volgens de politie 30.000 mensen tegen Erdogans aanwezigheid. De organisatoren zelf spreken van tenminste 50.000 aanwezigen. Duizenden demonstranten kwamen uit buurlanden als België en Nederland, meldt persbureau DPA.

De politie zegt dat de demonstratie rustig is verlopen, ondanks leuzen die werden geroepen als "Moordenaar!" en "Fascist".

Schulz

Duitse politici uitten zich de afgelopen tijd kritisch over het bezoek van de voorman van de AK-partij. "Ik heb het gevoel dat hij op de vlucht is voor de problemen in zijn eigen land", zei SPD'er Martin Schulz, de voorzitter van het Europees parlement. Hij verwees daarmee naar de verwijten in Turkije dat Erdogans regering te weinig heeft gedaan om de mijnramp in Soma te voorkomen.

De verwachting is dat de premier zich bij de presidentsverkiezingen van komende augustus verkiesbaar stelt. Voor het eerst mogen daaraan ook de 1,5 miljoen Turken in Duitsland en de Turken in andere Europese landen deelnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl