NOS NieuwsAangepast

Meevaller kabinet: 1,6 miljard euro

Het kabinet heeft een meevaller van 1,6 miljard euro. Dit komt doordat er 600 miljoen euro minder is uitgegeven aan de zorg en een miljard euro minder aan de sociale zekerheid, hebben bronnen in Den Haag bevestigd. Het ministerie van Financiën wil geen toelichting geven op de nieuwe cijfers.

De meevaller staat in de Voorjaarsnota, de tussenstand van de begroting van dit jaar, die volgende week verschijnt. De meevaller in de zorg komt vooral door goedkopere medicijnen en goedkopere behandelingen in ziekenhuizen. In de sociale zekerheid zorgt vooral minder kinderopvang voor het extra geld in de staatskas.

Dichtdraaien

Tegenover de meevaller staan ook financiële tegenvallers Minister Kamp van Economische Zaken heeft eerder al gezegd dat de gasopbrengsten dit jaar 700 miljoen euro lager uitvallen. Dit komt onder meer door het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan in Groningen, vanwege de onrust over aardbevingen.

Het is nog onbekend wat er precies met het extra geld in de schatkist gaat gebeuren. Het kabinet heeft met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgesproken om na het verschijnen van de Voorjaarsnota verder te praten over mogelijk extra uitgaven.

Optimistisch

In april zijn al gesprekken gevoerd met minister Dijsselbloem van Financiën over de begroting van 2015. Hij toonde zich optimistisch dat de coalitie er met deze oppositiepartijen uitkomt. "We hebben de intentie om er met deze drie partijen uit te komen. Ik denk dat dat gaat lukken", aldus Dijsselbloem destijds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl