NOS NieuwsAangepast

Iraanse actrice: sorry voor zoen

Een Iraanse actrice heeft haar excuses aangeboden voor een kus op het Franse filmfestival in Cannes. Zij gaf voorzitter Gilles Jacob een zoen op zijn wang tijdens de openingsceremonie vorige week. Dat schoot de Iraanse autoriteiten in het verkeerde keelgat.

De viceminister van Cultuur vond de zoen ongepast. "De Iraanse vrouw is het symbool van kuisheid en onschuld", aldus Hossein Noushabadi. Hij wil niet dat Iraanse vrouwen in het buitenland een slechte naam krijgen.

Zweepslagen

De actrice, Leila Hatami, wilde de voorzitter een hand geven, maar hij begroette haar op de Franse manier. Ze kon niet anders dan daarin meegaan, schreef Hatami aan de Iraanse filmorganisatie. "Het spijt me ontzettend dat ik sommige mensen heb gekwetst."

Een groep vrouwelijke studenten in Iran diende afgelopen week een aanklacht tegen Hatami in. Ze willen dat de actrice zweepslagen krijgt voor het zoenen van een vreemde man. Op deze overtreding staat in Iran een maximale straf van 50 zweepslagen.

Fysiek contact

Volgens de islamitische wet, die in Iran van kracht is sinds de revolutie van 1979, mag een vrouw geen fysiek contact hebben met een man die niet tot haar familie behoort.

Hatami zit in de jury van het filmfestival. Vanavond wordt bekendgemaakt welke film dit jaar de Gouden Palm wint. Normaal gesproken gebeurt dit op zondag, de laatste festivaldag. Maar omdat de Europese verkiezingen in Frankrijk morgen worden gehouden, is de bekendmaking een dag naar voren gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl