NOS NieuwsAangepast

Thaise junta ontbiedt nog 35 man

De Thaise coupplegers hebben nog eens 35 mensen opgeroepen zich bij hen te melden. Gisteren werden al honderd politici en activisten ontboden, onder wie premier Yingluck Shinawatra.

Onder de mensen die zich vandaag moeten melden is de leider van de antiregeringsdemonstranten, Sondhi Limthongkul. De rest is ook betrokken bij de zogenoemde geelhemden of de regeringsgezinde roodhemden.

Uit de weg

De coupplegers pakken vooral mensen aan die demonstraties organiseren, zegt NOS-correspondent Michel Maas. "De reguliere politici worden een beetje buiten beeld gehouden. Behalve dan Shinawatra en haar kabinet."

De premier zit nog steeds vast. Naar verwachting blijft zij de komende dagen ook nog in handen van de coupplegers. Volgens de coupleiding is ze naar een legerkazerne buiten Bangkok gebracht voor haar eigen veiligheid. "Dat zeggen ze van alle mensen die ze opsluiten. Maar het is duidelijk dat ze deze mensen even uit de weg willen hebben."

Goddelijke status

Ondertussen zijn de coupplegers druk bezig om de steun van de populaire 86-jarige koning Bhumibol te krijgen. Zijn gezondheid is zwak, maar hij heeft nog altijd een bijna goddelijke status.

De coupleider, generaal Prayuth, staat al op de wachtlijst om door de koning ontvangen te worden. Maar Bhumibol heeft hem nog niet toegelaten. "Daarover wordt druk gespeculeerd in Thailand. Want als de koning hem niet zou ontvangen, en daarmee dus deze coup zou afkeuren, dan is de vraag hoe lang deze militairen dit gaan volhouden", zegt Maas. "Tegen de koning ingaan is iets dat je je in Thailand nooit kunt veroorloven."

Niet wakker

De Verenigde Staten trokken 3,5 miljoen dollar militaire steun aan Thailand in. Volgens Maas ligt het leger daar niet wakker van. "In 2006, bij de laatste coup, kwam ook het grootste protest uit de VS." Washington eiste destijds ook herstel van de democratie. "Daar hebben de coupplegers zich toen ook niks van aangetrokken."

Het Thaise leger pleegde afgelopen week een staatsgreep. De regering werd naar huis gestuurd en de grondwet werd buiten werking gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl