De PVV lijkt een verrassende verliezer bij de Europese verkiezingen. Volgens de exitpoll van Ipsos gaat de partij van Geert Wilders van 17,0 naar 12,2 procent van de stemmen en is ze verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de derde plaats met de VVD.

De Europese verkiezingen in 2009 brachten de doorbraak van de PVV, toen de partij vanuit het niets op 5 zetels kwam. Daarvan blijven er nu 3 over.

Toen de exitpoll bekend werd, werd het stil in café Nelson in Scheveningen, waar de PVV'ers bijeen zijn. Later op de avond reageerde PVV-leider Wilders alsnog. Hij erkende dat het resultaat tegenvalt. Hij feliciteerde de winnaars en hoopt dat de PVV bij de definitieve uitslag toch 4 zetels zal blijken te hebben gehaald.

Lage opkomst

Volgens Wilders heeft vooral de lage opkomst de PVV parten gespeeld; hij zei dat 65 procent van de PVV-kiezers thuis is gebleven. De PVV-leider voegde eraan toe dat Nederland "niet eurofieler" is geworden en dat 2 van de 3 kiezers thuis zijn gebleven: volgens hem hebben veel mensen door thuis te blijven hun afkeer van de Europese Unie laten zien. Lijsttrekker De Graaff voegde eraan toe dat het een moeilijke campagne was voor de PVV en dat de partij tegen de stroom in moest roeien.

Wilders benadrukte dat de PVV toch veel stemmen heeft gehaald en dat "de strijd doorgaat". In het Europees Parlement wil hij samen met andere partijen een vuist maken tegen de EU.

Gunstiger

In de peilingen van de laatste weken stond de PVV er aanzienlijk gunstiger voor. Voor de internationale persbureaus is het verlies van Wilders het nieuws van de verkiezingen in Nederland. Persbureau Reuters spreekt van een verrassende nederlaag en een grote tegenvaller voor Wilders. Ook het Duitse persbureau DPA valt vooral op dat de PVV 'slechts' de derde of vierde partij is geworden.

STER reclame