NOS NieuwsAangepast

Exitpoll: Nek-aan-nekrace CDA-D66

De Europese verkiezingen in Nederland zijn uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen CDA en D66. Dat blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

Volgens Ipsos haalt D66 15,6 procent van de stemmen en het CDA 15,2. Het CDA zou zakken van 5 naar 4 zetels. Ook D66 zou uitkomen op 4. Het CDA was in 2009 de grootste partij. De christendemocraten kwamen toen uit op 20,1 procent.

De opkomst komt volgens de exitpoll van Ipsos uit op 37 procent. Bij de vorige verkiezingen, in 2009, was dat percentage 36,8.

PVV verliest

De VVD en de PVV zijn ook verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De VVD staat bij Ipsos op 12,3 procent en de PVV op 12,2. De VVD houdt daarmee 3 zetels, de PVV gaat van 5 naar 3. In 2009 haalde de PVV 17,0 procent.

De SP wordt groter dan de PvdA met 10,0 procent van de stemmen en 3 zetels in het Europees parlement. GroenLinks daalt van 3 naar 2 zetels. De PvdA gaat van 12,0 procent van de stemmen naar 9,4, maar lijkt wel drie zetels te houden.

De combinatie ChristenUnie-SGP stijgt naar 7,8 procent en houdt zijn 2 zetels.

Dieren

Volgens Ipsos komen de Partij voor de Dieren en 50Plus voor het eerst in het Europees Parlement, beide met 1 zetel, en 4,2 procent van de stemmen. In 2009 greep de PvdD net naast een zetel: toen haalde de partij al 3,5 procent. Dat lijkt ook nu niet onmogelijk. De PvdD en 50Plus moeten meer hebben gehaald dan de kiesdeler, en het is nog niet zeker of dit inderdaad het geval is.

Voor een overzicht van de percentages, vergeleken met 2009, klik hier.

Voor een overzicht van de zetelverdeling, klik hier.

De poll is gebaseerd op onderzoek bij 40 stembureaus. Daar is de kiezers gevraagd nog een keer hun stem uit te brengen, voor het onderzoek van Ipsos. Volgens Ipsos geeft de poll een betrouwbaar en representatief beeld, en zal de uiteindelijke uitslag er nauwelijks van afwijken.

Toelichting

Klik hier voor de complete toelichting op de exitpoll van zowel de Europese als de gemeenteraadsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl