1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Kwart stemt vooral tegen kabinet"

Een kwart van de kiezers zegt zijn stem bij de Europese verkiezingen te zien als een stem tegen het kabinet-Rutte. Ruim de helft zei bij een telefonische peiling van Ipsos in opdracht van de NOS dat de landelijke politiek bij zijn keuze niet of nauwelijks een rol heeft gespeeld.

Eenderde van de stemmers zegt dat zijn stem vooral bepaald is door overwegingen over de Europese politiek. Een op de vijf laat zich vooral leiden door de landelijke politiek, en voor twee op de vijf tellen beide even zwaar.

De meeste Nederlanders zijn maar matig geïnteresseerd in Europese politiek. Slechts 15 procent zegt sterk geïnteresseerd te zijn. 62 procent is matig geïnteresseerd, bijna een kwart is niet geïnteresseerd. Opvallend is dat vooral bij de aanhang van de PVV en GroenLinks veel kiezers (bijna eenderde) sterk geïnteresseerd zegt te zijn in Europa. Bij de CDA-achterban hebben de minste mensen belangstelling voor Europa.

Plicht

Veel mensen stemmen omdat ze het zien als een democratische plicht (68 procent) en omdat ze hun stem niet verloren willen laten gaan (62 procent).

Mensen die niet stemmen zeggen dat ze vooral thuisblijven omdat ze geen belangstelling hebben voor Europese politiek (35 procent), omdat ze er geen vertrouwen in hebben (34 procent) of omdat ze niet weten op welke partij ze moeten stemmen (31 procent). Ook zeggen veel niet-stemmers dat hun stem er toch niet toe doet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl