NOS NieuwsAangepast

Hotels hebben last van Airbnb

Door economieredacteur Leen Kraniotis

Veel hotels in Nederland zeggen dat ze last hebben van de opkomst van Airbnb en andere vormen van particuliere vakantieverhuur van kamers of woningen. Volgens een onderzoek van KPMG ondervindt 40 procent van de hotels concurrentie van particulieren.

Via website Airbnb kunnen mensen hun eigen huis verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld wanneer ze zelf op vakantie zijn.

"Hotels in het driesterrensegment en hotels in de laagste prijsklasse met kamerprijzen tot 65 euro ondervinden hier de meeste concurrentie van", zegt onderzoeker Jos Sweers van KPMG. "Zij zagen in 2013 zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs dalen."

5 sterren

De gemiddelde kamerprijs van luxere hotels daalde vorig jaar ook. De bezettingsgraad van 4- en 5-sterren-hotels steeg nog wel licht. Maar ook chique hotels zeggen nu te merken dat toeristen voor het komende vakantieseizoen vaker kiezen voor een Airbnb-appartement in plaats van een hotelkamer.

Zoals hotel The Dylan op de Amsterdamse Keizersgracht. "Het zijn niet meer alleen de studenten", zegt general manager René Bornmann. "Ook onze doelgroep, de beter betalende toerist, lijkt nu Airbnb te hebben ontdekt. Onze boekingen voor juli en augustus lopen daardoor achter vergeleken met andere jaren."

Oneerlijke concurrentie

Gemeente Amsterdam heeft regels opgesteld voor vakantieverhuur door particulieren. Zo moet er toeristenbelasting betaald worden, mag er maximaal zestig dagen per jaar verhuurd worden en moet de woning brandveilig zijn.

"Het lijkt me sterk dat alle Airbnb-hosts aan deze regels voldoen", zegt Bornmann. "En als ze dat niet doen, is het oneerlijke concurrentie. Want wij houden ons wel aan allerlei regels."

Genoeg ruimte

Er staan op Airbnb nu zo'n 11.000 Nederlandse woningen of kamers. Dat zijn er 77 procent meer dan een jaar geleden. Ter vergelijking: Nederland heeft zo'n 117.000 hotelkamers. Het aantal overnachtingen in Nederland via Airbnb is in een jaar tijd met 177 procent gestegen.

Airbnb zegt in een reactie op verwijten van oneerlijke concurrentie dat veel hosts hun appartement of kamer slechts zo nu en dan verhuren. Volgens het Amerikaanse bedrijf is er geen bewijs dat Airbnb klandizie weghaalt bij hotels en is er genoeg ruimte voor zowel hotels als Airbnb. Het bedrijf zegt dat het mensen erop wijst dat ze zich aan de gemeentelijke regels moeten houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl