Investeren in NL wordt makkelijker

Dertien Nederlandse pensioenfondsen en verzekeringsbedrijven richten de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) op. Die instelling, die al met Prinsjesdag werd aangekondigd, moet langdurig investeren in Nederlandse projecten makkelijker maken. De NII zal zelf geen leningen verstrekken.

Kwartiermaker Jan van Rutte maakte vandaag de deelnemende organisaties bekend. Daaronder zijn de twee grootste pensioenfondsen van Nederland: het ambtenarenfonds ABP en het pensioenfonds Zorg en Welzijn. Ook verzekeraars als Achmea en Nationale Nederlanden nemen het voortouw.

Groei economie

De NII zal vooral gericht zijn op financiering van langdurige investeringsprojecten voor onderwijs, zorg, woningbouw, infrastructuur, duurzame energie en het midden- en kleinbedrijf.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken is dit een verdere stap in het verwezenlijken van de ambities die zijn afgesproken in het Energieakkoord. Hij zegt dat dit bijdraagt "aan het herstel en de groei van de Nederlandse economie".

In welke projecten en hoeveel er wordt geïnvesteerd is niet bekendgemaakt.

Deelnemende fondsen

De volgende dertien fondsen, uitvoerders en verzekeraars hebben gezegd mee te doen met het NII: ambtenarenfonds ABP, pensioenfonds Zorg en Welzijn, de metaalfondsen PME en PMT, pensioenuitvoerders APG, PGGM en MN, verzekeraars Achmea, ASR, DeltaLloyd, Nationale Nederlanden en SNS Reaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl