NOS NieuwsAangepast

Boete of cel voor stemfie in GB

In ons land wordt hij gedoogd, de stemfie, maar in Groot-Brittannië denken ze daar, in elk geval officieel, nog anders over. Daar kun je een boete van 5000 pond of zes maanden celstraf krijgen als je een selfie in het stemhokje maakt.

De Britse kiescommissie vreest voor het stemgeheim als mensen een stemfie op sociale media plaatsen. In de stemhokjes hangen dan ook bordjes waarop staat 'geen fotografie'.

Training

Medewerkers van een stembureau in het oosten van Engeland hebben zelfs een training gehad: Hoe herken je een stemfie en wat moet je doen als je er een stemmer op betrapt? "Als ze iemand een foto zien nemen, moeten ze die persoon vragen om deze te verwijderen. Maar het is niet de bedoeling dat ze de telefoon uit iemands handen trekken", legt een toezichthouder uit.

In principe is het maken van een stemfie niet illegaal. Het wordt pas een probleem als persoonlijke informatie over het stemgedrag of het unieke stemnummer te zien is. Dat is strafbaar. "Maar de politie wordt niet meteen gebeld."

Volgens de BBC worstelen ze in Groot-Brittannië behoorlijk met deze nieuwe trend. De huidige wet is onduidelijk over wat er precies wel en niet mag. Dat komt ook omdat de wet stamt van ver voor de smartphone. Neem geen risico, is nu het devies. Intussen werken politici aan voorstellen voor nieuwe wetgeving.

Vier de democratie

Er zijn ook mensen die geen moeite hebben met stemfies. Een organisatie die verkiezingen wil moderniseren denkt dat het mogen maken van stemfies jongeren juist zou aanmoedigen om te gaan stemmen. "De democratie moet gevierd worden. Steeds meer mensen wenden zich af van de politiek. De selfie kan de verkiezingsdag leuker maken", zegt voorzitter Katie Ghose tegen de krant The Guardian.

Ghose lijkt dan ook nog even naar Nederland te verwijzen. "Als andere landen de selfie toestaan en tegelijkertijd ook het stemgeheim kunnen beschermen, dan moet dat hier ook kunnen."

Groot-Brittannië is niet het enige lang waar discussie over de stemfie is. Ook in België is deze omstreden. Als je daar het stemgeheim schendt, riskeer je een boete tussen 300 en 3000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl