1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Opkomst toch hoger dan in 2009

Volgens de definitieve exitpoll heeft 37 procent van de stemgerechtigden gestemd voor het Europees Parlement. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos.

Daarmee is de opkomst iets hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2009. Toen bracht 36,8 procent zijn stem uit.

Om 19.30 uur was de opkomst nog iets lager dan vijf jaar geleden. Om 17.30 uur was de opkomst, met 24 procent, gelijk aan die bij de vorige verkiezingen rond die tijd. Twee uur daarvoor was de opkomst nog 3 procent lager dan in 2009.

Exitpoll

De opkomstcijfers worden berekend op basis van exitpolls. Interviewers van Ipsos stonden bij 44 stemlokalen verspreid over Nederland.

De opkomst bij de Europese verkiezingen is doorgaans laag. In 2009 bracht uiteindelijk 36,75 procent van de kiesgerechtigden een stem uit. Ter vergelijking, bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar stemde 53,8 procent.

De laagste opkomst werd bereikt in 1999, toen maar 30,0 procent van de kiezers ging stemmen. De hoogste opkomst was bij de eerste Europese verkiezingen in 1979: toen kwam 58 procent op.

Haagse kopstukken

De Haagse politieke kopstukken gingen vanochtend naar de stembus. Premier Rutte en Geert Wilders (PVV) deden dat in Den Haag, Alexander Pechtold (D66) in Wageningen, Sybrand Buma (CDA) in Voorburg en Diederik Samsom (PvdA) in Amsterdam. De Haagse fractieleiders staan bij deze Europese verkiezingen overigens niet op het stembiljet.

Geen rijen

De stembusgang verliep soepel. Op veel stembureaus was het niet echt druk. De vrijwilligers van de stembureaus twitterden geregeld foto's waarop te zien was hoe ze wachtten op een kiezer.

Voor zover bekend stonden er alleen op treinstations rijen om te stemmen.

Onder meer op Rotterdam Centraal en op Utrecht Centraal stonden vanochtend lange rijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl