De stichting achter de Museumkaart heeft vorig jaar 40 miljoen euro uitgekeerd aan de deelnemende musea. Dat is 30 procent meer dan het jaar daarvoor.

Houders van een Museumkaart kunnen gratis naar bijna 400 Nederlandse musea. Voor elk bezoek dat een kaarthouder aan een museum brengt, betaalt de stichting 60 procent van de toegangsprijs.

Toen vorig jaar de drie grote musea aan het Museumplein in Amsterdam werden heropend, dreigde de stichting door de extra museumbezoeken aan het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in geldnood te komen. De prijs van de kaart werd daarom met 5 euro verhoogd tot 49,95 euro.

6,4 miljoen bezoeken

Het aantal kaarthouders nam vorig jaar met 18 procent toe. Er zijn nu 1 miljoen mensen met een Museumkaart. Het aantal bezoeken steeg met 28 procent naar 6,4 miljoen.

De bezoekvergoeding stijgt al jaren. In 2013 keerde de stichting volgens het jaarverslag 37,6 miljoen euro uit aan de aangesloten musea plus nog 2,4 miljoen aan andere vergoedingen. In 2005 was dat in totaal nog maar 6,4 miljoen euro.

STER reclame