NOS NieuwsAangepast

"Beoordeel decentralisatie in najaar"

De Algemene Rekenkamer wil dat een onafhankelijke instantie bekijkt of het kabinet allerlei taken wel op een verantwoorde manier overdraagt aan de gemeenten.

President Stuiveling zegt dat niet duidelijk is of de gemeenten er klaar voor zijn om volgend jaar jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en arbeidsparticipatie over te nemen. Daarom moet in het najaar het kabinet dat nog eens vaststellen. Het kabinet heeft al laten weten daar niets voor te voelen. Volgens de Rekenkamer zou een "onafhankelijke transitie-autoriteit" bij de toetsing kunnen helpen.

Rechtmatig

President Stuiveling doet haar aanbeveling in het kader van Verantwoordingsdag, in Den Haag ook bekend als gehaktdag. De derde woensdag in mei brengen de ministeries de Tweede Kamer financieel verslag uit over de uitgaven van het jaar ervoor en de Rekenkamer controleert dat.

Volgens het verslag van de Rekenkamer zijn de uitgaven en inkomsten van het Rijk over vorig jaar goed verantwoord. Het aantal fouten en onzekerheden blijft ruim binnen de marge en de Rekenkamer keurt de uitgaven en ontvangsten goed.

De Rekenkamer maakt zich er zorgen over dat de begroting een steeds kleiner deel van alle publieke uitgaven afdekt. Dat komt onder meer doordat er een hoge groei is in sectoren die via premies worden gefinancierd, de zorg en de sociale zekerheid. Dat versmalt het budgetrecht van de Tweede Kamer, zegt Stuiveling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl