NOS NieuwsAangepast

Hoe duur is een ziekenhuisbezoek?

Het is sinds vandaag mogelijk om op internet de prijzen van alle ziekenhuisbehandelingen te bekijken en hoe vaak die zijn uitgevoerd. De landelijke organisatie DBC Onderhoud heeft alle gegevens van ziekenhuizen verzameld en online gezet.

Zo blijkt dat een stamceltransplantatie de duurste behandeling is met een bedrag van 76.775 euro. In 2012 is die 111 keer uitgevoerd. Een operatie aan een hartklep kostte vorig jaar 34.855 euro.

Een operatie bij huidkanker is ruim 32.000 keer uitgevoerd en kost 465 euro per behandeling. En voor 380 euro wordt er een bloedneus gestelpt.

Kostenbewust

DBC Onderhoud, die achter de website zit, hoopt met de site patiënten kostenbewuster te maken. Volgens Merit Boersma van DBC Onderhoud zijn mensen dat al.

"Je zag vroeger dat patiënten heel snel naar de eerste hulp gingen met een klein probleem, je ziet dat dit al terug loopt", zegt Boersma. "Dat heeft te maken met het invoeren van de eigen risico van 360 euro.

De prijzen in het ziekenhuis liggen hoger en dan ben je je eigen risico snel kwijt. Bij een huisarts geldt dat niet, want daar telt het eigen risico niet."

De site is er niet alleen om patiënten kostenbewuster te maken, maar ook de huisarts, zegt DBC Onderhoud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl