NOS NieuwsAangepast

Veel inwoners Herpen met Q-koorts

Ruim 1 op de 3 inwoners van het Brabantse dorp Herpen heeft Q-koorts gehad. Dat heeft de GGD Hart voor Brabant bekendgemaakt. Hart voor Brabant deed onderzoek onder ruim tweederde van de inwoners van Herpen.

Het aantal mensen dat de ziekte had, kan nog oplopen, omdat bij 25 procent van de ondervraagden uit het onderzoek kwam dat ze mogelijk Q-koorts hebben gehad. Verder onderzoek moet uitwijzen of ze de ziekte daadwerkelijk hadden.

Omdat niet iedereen uit het dorp heeft meegewerkt aan het onderzoek, kan niet worden gezegd hoeveel mensen uit Herpen Q-koorts hadden.

Grootste uitbraak

In de zomer van 2007 hadden uitzonderlijk veel mensen in Herpen luchtwegklachten. Uiteindelijk bleek het te gaan om de grootste uitbraak van Q-koorts ooit.

Het duurde tot december 2009 voordat er effectief werd ingegrepen en schapen en geiten op boerderijen werden geruimd. Uiteindelijk liep het aantal geruimde bedrijven op tot boven de honderd.

Q-koorts is een infectieziekte die gepaard gaat met klachten die op griep lijken. In sommige gevallen kan de ziekte leiden tot longontsteking.

De ziekte wordt verspreid door vooral geiten en schapen, die de bacterie Coxiella bij zich dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl