NOS NieuwsAangepast

Gelderse orthopeed naar Canada

Een van de jonge medisch specialisten die vanwege het banengebrek naar het buitenland gaan, is José Smolders. Zij rondt in oktober haar opleiding tot orthopeed af in de Maartenskliniek in Nijmegen.

Omdat nu al duidelijk is dat er geen baan als orthopeed in het verschiet ligt, vertrekt Smolders in augustus 2015 met haar gezin naar Ottawa. Voorlopig voor een jaar.

Tot die tijd weet ze nog niet wat ze gaat doen. Ze hoopt die tien maanden met ziektevervanging en andere tijdelijke plekken te overbruggen. Maar het is allerminst zeker dat ze een tijdelijke baan gaat vinden.

Kwart

Van de net opgeleide orthopeden is ruim een kwart niet in Nederland werkzaam in hun vak. Zeven procent is werkloos, negen procent werkt in het buitenland en tien procent is om een andere reden niet werkzaam als orthopeed.

Als José Smolders in de tijd tussen het afronden van haar opleiding en haar vertrek naar Canada geen werk vindt, komt ze voor de beslissing te staan om haar diensten gratis aan te bieden. Dat moet ze doen om haar ervaring en vaardigheden op peil te houden.

Smolders vindt dat eigenlijk onaanvaardbaar. Ze noemt het kapitaalvernietiging dat medisch specialisten voor gemiddeld één miljoen euro worden opgeleid en dan niet hier hun vak kunnen uitoefenen.

Australië

Ze vertelt over een collega die dit jaar naar Australië is gegaan voor een jaar. Hij wilde terugkomen, maar heeft nog niets gevonden en dus bijgetekend in Australië.

Smolders hoopt dat het jaar in Canada haar de extra ervaring oplevert die het makkelijker maakt straks toch een baan te vinden in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl