NOS NieuwsAangepast

Politici zeggen NOS-programma af

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer van D66, PVV en SP hebben hun medewerking aan het NOS-televisieprogramma over de Europese verkiezingen van morgenavond vanuit Rotterdam op het laatste moment opgezegd. De drie zeggen dat ze het programma niet in evenwicht vinden wegens de aanwezigheid van de minister van Financiën, Dijsselbloem.

De NOS maakt morgenavond vanuit Rotterdam een programma, waarin het politiek debat en het geven van informatie over de Europese verkiezingen worden samengebracht. Voor dat programma had de NOS alle Europese lijsttrekkers, de fractievoorzitters van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer, de minister-president, de minister van Financiën (tevens voorzitter van de Eurogroep) en onder meer een aantal ondernemers uitgenodigd.

Voor minister-president Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën werd louter gekozen wegens hun functie en daarmee hun concrete en grote verantwoordelijkheid in het politieke besluitvormingsproces in Brussel. Hun politieke achtergrond speelde voor de NOS hierbij geen enkele rol.

Intrekken

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD en de minister-president lieten al snel weten niet op de uitnodiging te zullen ingaan. Wilders (PVV) en Roemer (SP) lieten eind vorige week weten hun toezegging om aanwezig te zijn, in te trekken. Vanavond deed D66-fractievoorzitter Pechtold dat ook.

Als reden geven de drie laatste partijen, dat het programma niet in evenwicht zou zijn door de aanwezigheid van de minister van Financiën. De NOS zou de afspraak met Dijsselbloem (PvdA) eenzijdig moeten verbreken. Tweede Kamer-fractievoorzitters Buma van het CDA en Samsom (PvdA) komen wel.

De NOS is hier zeer verbaasd over. Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: "De NOS wil een journalistiek programma maken en zijn publiek zo goed mogelijk en compleet informeren over alles wat er met betrekking tot de Europese verkiezingen aan de orde is. Het is erg jammer dat een aantal belangrijke politici daarbij ontbreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl