Irene de Bel (36) is vanaf 1 juni de nieuwe hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij. De Bel is nu nog hoofdredacteur van New Scientist NL, een populair wetenschappelijk blad, dat wordt uitgegeven door dezelfde uitgeverij.

Irene de Bel volgt waarnemend hoofdredacteur Daphne van Paassen op, die sinds het vertrek van Margriet van der Linden in juni 2013 waarnemend hoofdredacteur is.

Wetenschapsjournalist

Van De Bels cv druipt het feminisme niet af. Ze was tot nu toe voornamelijk wetenschappelijk georiënteerd. Ze studeerde aan de Technische Universiteit Delft en was chef internet bij Het Parool. Ze was docent wiskunde en gastdocent wetenschapsjournalistiek.

Op de website van Opzij zegt De Bel dat het tijd wordt dat "vrouwen hun kansen pakken en dat de maatschappij ook echt de mogelijkheden daarvoor creëert." Ze wijst erop dat gelijke kansen voor mannen en vrouwen in Nederland weliswaar wettelijk geregeld zijn, maar dat de praktijk weerbarstig is.

Feministische beweging

Feministisch maandblad Opzij werd in 1972 opgericht door onder anderen de latere minister Hedy d'Ancona. Het moest een radicaal feministisch maandblad worden, met columns, reportages en interviews. Het blad was belangrijk voor de feministische beweging.

Onder hoofdredacteur Ciska Dresselhuys (1981-2008) werd het een algemenere glossy. Dresselhuys legde, ook na haar afscheid, iedere maand een man langs de feministische meetlat. Het was een spraakmakende rubriek.

Van der Linden

Van 2008 tot juni 2013 was Margriet van der Linden hoofdredacteur. Zij stopte omdat ze aan wat anders toe was en omdat het tijdschrift na vijf jaar een nieuwe hoofdredacteur kon gebruiken. Volgens haar was "dit mooie tijdschrift in goede handen en verzekerd van een toekomst."

Opzij werd begin dit jaar overgenomen door uitgeverij Veen Media, nadat Weekbladpersgroep het blad november 2013 te koop had gezet als onderdeel van een reorganisatie.

STER reclame