Ministers: geen sleutelgeld student

tijd van publicatie Aangepast

Mensen die een kamer huren betalen binnenkort geen bemiddelingskosten meer. Dat staat in een wetsontwerp van minister Blok en minister Opstelten. De ministers willen daarmee de buitensporige bemiddelingskosten aanpakken.

Vroeger was het soms moeilijk om een kamer te vinden, omdat het aanbod versnipperd was. Daarom waren er bemiddelingsbureaus, waarbij de huurder de kosten moest betalen. Gevreesd werd dat de verhuurders geen gebruik van bemiddelingsbureaus zouden maken als zij zelf voor de kosten zouden opdraaien.

Dat argument geldt door het internet niet meer, zeggen de ministers. Verhuurders kunnen nu op websites hun kamers aanbieden, zodat genoeg studenten de kamers kunnen vinden. Tegenwoordig is de bemiddelaar meestal een makelaar.

Zoekopdracht

Als de wet wordt aangenomen dan is er geen onderscheid in de regels voor bemiddelingskosten tussen kamers en woningen. In de wet staat dat die kosten maar door één partij mogen worden betaald aan de bemiddelaar; door de huurder of door de verhuurder. De hoogte daarvan is vaak een maand huur.

De trend is dat bemiddelingskosten steeds vaker door de verhuurder worden betaald. Dat komt doordat veel potentiële huurders hun woning op een website vinden. De makelaarsvereniging NVM beschouwt het niet als een zoekopdracht als een huurder een makelaar via zo'n website benadert.

Het is in de ogen van de NVM juist de verhuurder die de opdracht geeft door zijn woning op de websites te plaatsen. Daarom moeten de verhuurders opdraaien voor de kosten voor de bemiddeling.

Waarschuwing

Branchevereniging voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang is het daarmee niet eens. Voorzitter Jan Kamminga zegt dat hij voor transparantie en duidelijkheid is, maar "om de rekening eenzijdig bij de verhuurder neer te leggen is echter onbegrijpelijk en onjuist".

De vereniging waarschuwt haar leden daarom voor het werken met makelaars die zijn aangesloten bij NVM en VBO-makelaars. Verhuurders moeten vooraf duidelijke afspraken maken over wie opdraait voor de bemiddelingskosten.

STER reclame