In Israël is ophef ontstaan over videobeelden waarop te zien is dat Israëlische militairen twee jonge Palestijnen doodschieten terwijl die geen bedreiging vormen.

De beelden zijn gepubliceerd door een mensenrechtenorganisatie. De opnames zijn van 15 mei en gemaakt door een beveiligingscamera die vlak bij een Israëlisch gevangenisgebouw in Ramallah stond opgesteld.

Op de Westelijke Jordaanoever wordt die dag in verschillende steden gedemonstreerd, ook in de buurt van de Israëlische gevangenis. Demonstranten raakten toen slaags met Israëlische soldaten. Palestijnen gooiden met stenen.

Rugzak

Op de clips is te zien dat de eerste jongen met zijn rugzak over straat loopt voordat hij door een kogel wordt geraakt. De tweede jongen staat stil.

De jongens van 15 en 17 jaar oud overlijden even later in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

Volgens de Israëlische politie raakten die dag bij de demonstraties in Ramallah en Hebron 11 Palestijnen gewond en waren er alleen rubberkogels en traangas ingezet om de demonstranten uiteen te drijven. Maar volgens een Palestijnse lezing is er met scherp op de jongens geschoten.

Schoolboeken

Correspondent Monique van Hoogstraten sprak met de behandelend arts van het ziekenhuis, waar de jongens zijn binnengebracht. Hij vertelde haar dat de verwondingen van de jongens alleen door echte kogels kunnen zijn aangericht. Ook sprak ze met familieleden van een van slachtoffers, die zeiden dat ze in de rugzak met schoolboeken een kogel hebben gevonden.

Het Israëlische leger ontkent dat er met scherp is geschoten en wil dat de familie de kogel naar Israël stuurt voor onderzoek.

STER reclame