NOS VoetbalAangepast

Succes Oranje -17 geen garantie

Terwijl het Nederlands elftal druk bezig is met de voorbereidingen op het WK, staat een ander Oranje in de finale van een eindtoernooi. Bij het EK onder 17 op Malta is Engeland woensdag de tegenstander, een opponent die in de groepsfase al door Nederland met 2-0 aan de kant is gezet.

Het EK onder 17 wordt, in tegenstelling tot het reguliere EK, elk jaar gehouden. Nederland won het toernooi twee keer, beide in de afgelopen drie jaar. Onder leiding van Albert Stuivenberg en met spelers als Tonny Vilhena, Memphis Depay, Nathan Aké en Jorrit Hendrix pakte Oranje onder 17 in 2011 en 2012 de beker. Daarnaast ging Oranje nog twee keer als verliezend finalist van het veld.

De klas van 2005

In 2005 wist Nederland voor het eerst de finale te halen. Na de groepsfase werd gastland Italië in de halve finales verslagen. In de eindstrijd bleek Turkije te sterk. Met een piepjonge Nuri Sahin als aanvoerder schoten de Turken twee keer de bal achter doelman Tim Krul.

Mike van der Kooy, jeugdinternational op het EK en WK onder 17 in 2005: "Voor Nederland was het een hele verrassing dat het zover gekomen was. Wij konden vrij spelen tegen Turkije, omdat we nooit gedacht hadden zo ver te kunnen komen. We moesten wel spelen tegen het grote Turkije, dat al grote namen had als Nuri Sahin. Zelf hadden wij geen spelers van dat formaat, wel een aantal opkomende talenten. Dat je dan 2-0 verliest was wel balen, maar geen verrassing."

Alleen Krul maakt kans op WK

Van de achttienkoppige selectie van toen hebben drie het later tot het 'grote' Nederland geschopt: Tim Krul, Dirk Marcellis en Vurnon Anita. Zeven andere spelers zijn in de eredivisie of in het buitenland op het hoogste niveau te vinden.

Marvin Emnes speelt op huurbasis bij Swansea City in de Premier League en Diego Biseswar speelde op het hoogste niveau in Turkije, maar degradeerde dit seizoen met Kayserispor.

In de lichting van 2005 zaten slechts vijf spelers die nu in de eredivisie spelen: Jordy Buijs, Jeffrey Sarpong (beiden NAC Breda), Ruud Vormer, John Goossens (beiden Feyenoord) en Martijn van der Laan (SC Cambuur). De rest speelt nu op amateurbasis.

'Alsof je Ronaldo bent'

Mike van der Kooy, in 2005 een groot talent bij FC Utrecht, mocht even ruiken aan de eredivisie. Inmiddels speelt hij bij de amateurs van DOVO. De verdediger ging mee naar het EK én het WK onder 17. In Peru nam Oranje revanche op de Turken in de troostfinale om het brons.

"Het is een hele ervaring om te voetballen op zo'n hoog niveau", weet de inmiddels 25-jarige Van der Kooy. "Het lijkt wel of je Ronaldo bent, omdat je constant in de picture staat. Voor de meeste mensen lijkt het niets, zo'n jeugd-EK, maar voor jongens op die leeftijd is het hetzelfde als een EK spelen voor het grote Oranje. Je debuut maken voor een profclub is er niets bij."

Voor een jeugdspeler heeft zo'n toernooi veel invloed op zijn carrière: "Er was plots veel belangstelling van andere clubs. Vlak voor het EK kreeg ik een contract aangeboden van Feyenoord en FC Utrecht bood ook een contract aan. Na het toernooi kreeg ik ook een aanbieding van PSV en Ajax, maar dat was zonder contract en die wilde ik wel graag hebben."

Van het WK naar de amateurs

Van der Kooy besloot in Utrecht te blijven. "Bij Utrecht zou ik een kans krijgen in het eerste - dat is een stap van de B1 naar het eerste - en bij Feyenoord zou ik toch een van de velen worden."

Vlak na terugkomst uit Italië scheurde Van der Kooy zijn kruisbanden af en is hij lang uit de roulatie geweest. Hij zou uiteindelijk toch zijn debuut maken bij FC Utrecht, zij het na een omweg via de A1. Na een korte uitleenbeurt aan FC Oss vertrok hij naar AGOVV.

"Van de eredivisie naar de Jupiler League is financieel gezien helemaal niet erg. Dat werd het pas nadat mijn contract was afgelopen en AGOVV mijn contract wilde verlengen. Dan moet je plots voor een minimumloon gaan spelen. Bij DOVO kon ik meer verdienen en daardoor ben ik naar Veenendaal gegaan, ook al is het een amateurclub."

Geen garanties

Een status als jeugdinternational is niet altijd een garantie voor een succesvolle loopbaan op hoog niveau. Uit 'de klas van 2005' zijn naast Van der Kooy nog zeven spelers van de radar verdwenen. Waar zijn deze jongens gebleven? In de topklasse spelen Ömer Özçelik (FC Chabab), Niels Vorthoren, Jerson Anes Ribeiro (beiden vv Capelle) en Hanne Hagary (FC Lisse).

Robin Huisman de Jong (Harkemase Boys) is net als Van der Kooy in de hoofdklasse terug te vinden.

Keeper Koen Verhoeff houdt zijn doel schoon bij NSC Nijkerk in de eerste klasse en Melvin Zaalman, de maker van het enige doelpunt in de halve finale tegen Italië, speelt weer bij de ploeg waar hij zijn carrière begon: tweedeklasser SV Bolnes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl