NOS NieuwsAangepast

Online reiswinkels fuseren aanbod

Online vliegticketverkoper Cheaptickets.nl gaat samenwerken met Booking.com, de bookingsite voor hotels. Het hotelassortiment van Booking.com zal voortaan ook bij Cheaptickets worden aangeboden. Tot nu toe kon je daar alleen terecht voor goedkope vliegtickets. De woordvoerder van moederbedrijf Travix benadrukt dat er geen sprake is van een fusie, maar enkel van samenwerking.

Vliegwinkel.nl, de andere succesvolle online vliegticketverkoper en dochter van Travix, laat weten de plannen voor een beursgang in te trekken. Twee jaar geleden waren er plannen om Vliegwinkel.nl naar de beurs te brengen om geld op te halen voor uitbreiding en groei, maar Travix ziet daar nu vanaf. Om de omzet te vergroten kiest Travix liever voor overnames en haalt het geld op bij private equitybedrijven.

Consolidatieslag

In de reiswereld is een soort consolidatieslag gaande. De gewone reisbureaus vechten met de online reisorganisaties om de reiziger. Samenwerken of fuseren helpt om kosten te drukken en klanten te winnen.

Onlangs besloten D-Reizen en VakantieXperts te fuseren, juist omdat internet als de grootste concurrent wordt gezien. De twee reisorganisaties hebben samen 500 reisbureaus in Nederland en de helft van de reismarkt in handen.

Reisconglomeraat

Cheaptickets.nl behoort samen met Vliegwinkel.nl en BudgetAir tot het online reisconcern Travix, wat onderdeel is van de BCD Groep, het reisconglomeraat van John Fentener van Vlissingen.

BCD werd in 1975 opgericht en is actief in bijna 100 landen, telt 12.000 werknemers en heeft een totale omzet van zo'n 17 miljard euro. Tot BCD behoren naast de online reizen van Travix onder meer ook Park 'N Fly (parkeren bij luchthavens).

Tot voor kort had BCD ook een minderheidsbelang in de reisbureaus van VakantieXperts, maar verkocht dit onlangs aan het Duitse RTN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl