NOS NieuwsAangepast

Water stijgt, evacuaties gaan door

Het water in de rivier de Sava blijft maar stijgen. Gisteravond zijn nog eens twaalf Servische dorpen geëvacueerd en ook de belangrijkste kolencentrale in het gebied loopt gevaar.

Volgens correspondent Joost van Egmond is het reddingswerk bij de centrale gestopt. Er is niemand meer in het gebouw die de energiecentrale controleert.

"Het is moeilijk te zeggen wat de situatie daar nu is, want we kunnen er niet meer bij. De centrale is aan z'n lot overgelaten. Ze gaan vandaag vast proberen om alles te stabiliseren, maar het is al dagen kritiek", zegt Van Egmond in het NOS Radio 1 Journaal.

De kolencentrale levert de elektriciteit voor half Servië inclusief hoofdstad Belgrado.

Gelaten

Inwoners reageren inmiddels gelaten op de evacuaties. Na zes dagen van overstromingen begint het een routine te worden. Mensen hebben ook gezien hoe erg het in sommige plaatsen is geweest en vrezen het opkomende water.

Van Egmond: "Ik stond gisteren bij een wegafzetting, ik was op weg naar Obrenavac, en ineens konden we niet verder. En dan gaat iedereen maar gewoon in z'n achteruit en weer terug. Ook een schoolbus moest er stoppen. Mensen worden door de chaotische situatie van hot naar her gesleept. Niemand weet nog waar hij aan toe is. Het enige wat er nog op zit is gewoon maar opvolgen wat de autoriteiten zeggen."

De inwoners van de getroffen gebieden op de Balkan zijn vaak alles kwijtgeraakt. Ze hebben behoefte aan spullen, zoals kleding en eten.

"En mensen die nog in hun huis zitten, beginnen een enorm probleem te krijgen met drinkwater. In afgelegen gebieden heeft iedereen altijd wel flessen met drinkwater op voorraad, maar dat begint nu ook op te raken. En soms komen mensen achter een politieafzetting vandaan en kijken ze om zich heen van, wat moet ik nu doen? Zij hebben helemaal niets meer."

Hulpacties

Voor de slachtoffers van de overstromingen op de Balkan zijn ook in Nederland inzamelingsacties op gang gekomen. Zo gaan er vrachtwagens met spullen die kant op. Het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 6251 geopend voor donaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl