NOS NieuwsAangepast

PVV: EU-droom is nu nachtmerrie

In het Europese lijsttrekkersdebat van EenVandaag botsten D66 en PVV hard over de vraag of Europa ook een politieke unie moet worden. "De Europese droom is voor elke burger een nachtmerrie geworden", zei PVV-lijstaanvoerder Marcel de Graaff.

Zijn gesprekspartner Sophie in 't Veld (D66) betoogde dat alleen een sterk Europa zich kan meten met andere grootmachten. "Een zelfstandig Nederland in een globaliserende wereld is een illusie", aldus In 't Veld.

Wasmachine

De Graaf noemde de EU een ondemocratisch monster dat elke Nederlander benadeelt. Hij wees erop dat elke week 1000 asielzoekers Nederland binnenkomen. "Ze krijgen een wasmachine van 1500 euro. Als de wasmachine van een gewone Nederlander kapot gaat, krijgt-ie niets", zei De Graaff.

Volgens de PVV'er staan er aan de Noord-Afrikaanse kust nog een miljoen Afrikanen te wachten op een kans om naar Nederland te komen. "En de grenzen kunnen niet dicht."

'Duiken'

Volgens CDA-lijsttrekker Esther de Lange durft D66 in deze campagne niet meer toe te geven dat de partij streeft naar een "Europese superstaat" waar burgers belasting aan Brussel moeten betalen. Partijleider Pechtold zei gisteren een pas op de plaats te willen maken als het gaat om de verdere integratie van Europa.

"D66 duikt de hele campagne al voor haar eigen verkiezingsprogramma", aldus De Lange. In 't Veld antwoordde dat het CDA worstelt met zijn koers en elke dag zijn programma op de website aanpast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl