Gouden Schoen: Suarez en Ronaldo

time icon Aangepast

Voor de tweede keer in de historie is de Gouden Schoen voor de topschutter van Europa naar twee spelers gegaan. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) en Luis Suarez (Liverpool) scoorden dit seizoen ieder 31 keer.

Dat leverde beide topspitsen 62 punten op voor het klassement van de Gouden Schoen. Lionel Messi, de winnaar van de afgelopen twee jaar, eindigde als derde met 56 punten (28 treffers).

Tweede Liverpool-speler

In het seizoen 2004/2005 kregen ook twee spelers de Europese topscorersprijs: Thierry Henry en Diego Forlán. De Uruguayaanse ex-Ajacied Suarez is na Ian Rush de tweede speler van Liverpool die de Gouden Schoen ontvangt.

Ronaldo won de prestigieuze trofee eerder al in 2008 en 2011. De Portugees heeft nu net als Messi drie Gouden Schoenen in bezit. De Barcelona-vedette schoot er de afgelopen twee seizoenen respectievelijk 50 en 46 in, in 2010 won hij met 34 treffers.

Makaay laatste Nederlander

Roy Makaay was in 2003 de laatste Nederlandse winnaar van de Gouden Schoen. Hij maakte destijds 29 doelpunten voor Deportivo La Coruña. In 1998 ging de prijs naar de Griekse spits Nikos Machlas, die toen voor Vitesse 34 keer scoorde.

In het klassement van dit jaar eindigde Alfred Finnbogason, de topscorer van de eredivisie, als zevende met 43,5 punten. De IJslandse spits van sc Heerenveen scoorde 29 keer. Doelpunten in de Nederlandse competitie tellen 1,5 keer mee voor het klassement. Treffers in de grote voetbalcompetities (Spanje, Italië, Duitsland, Engeland en Portugal) zijn twee punten waard.

STER Reclame