NOS NieuwsAangepast

Wereldwijde operatie tegen hackers

Politie en justitie uit zestien landen hebben vorige week samengewerkt om hackers te bestrijden. Wereldwijd zijn ruim 350 huiszoekingen gedaan, waaronder in Nederland. Er werden 81 mensen aangehouden.

Meer dan 1100 computers, telefoons, harde schijven, USB-sticks en netwerkapparaten werden in beslag genomen. De politie nam ook geldbedragen, illegale vuurwapens en drugs mee.

Blackshades

Politie en justitie waren op zoek naar gebruikers van het kwaadaardige computerprogramma Blackshades. Daarmee kan een hacker de computer van andere mensen overnemen en bijvoorbeeld meegluren met de webcam en alle toetsaanslagen vastleggen. Blackshades kan ook bestanden van het slachtoffer versleutelen en pas na betaling weer toegankelijk maken.

Justitie zegt dat Blackshades ook werd gebruikt door een 19-jarige man uit Rotterdam. Hij zou toegang hebben gehad tot meer dan 2.000 webcams. De zaak was aanleiding voor Justitie om mensen te adviseren hun webcam af te plakken als ze die niet gebruiken.

Nederland

In Nederland viel de politie binnen op 34 adressen, maar werd niemand aangehouden. Wel werden in Nederland zo'n 250 apparaten in beslag genomen. Ook hier gaat het onder meer om computers, telefoons en harde schijven.

Eén van de huiszoekingen werd gedaan bij een beheerder van de website van Blackshades, een man van 18 uit Delft. De FBI heeft de website ontoegankelijk laten maken.

De doorzoekingen werden behalve in Nederland ook gedaan in België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Finland, Denemarken, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Estland, Chili, Kroatië, Moldavië, Canada en de Verenigde Staten.

Opmerkelijk is dat de Nederlandse politie een server van Blackshades is binnengedrongen om gegevens veilig te stellen. De politie heeft daarvoor toestemming gehad van de rechter-commissaris, hoewel niet duidelijk is of de server in Nederland staat. Als later blijkt dat de server in het buitenland staat, dan zal Justitie het betreffende land vragen de server offline te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl