NOS NieuwsAangepast

"Watersnood door oorlog op Balkan"

De Sava, de Donau en de Drina veroorzaken grote problemen in Oost-Europa. De rivieren zijn door regen overvol geraakt en dat leidt tot grote overstromingen in Servië en Bosnië. "Hier was men absoluut niet op voorbereid. In 100 jaar tijd is dit niet gebeurd", zegt Jeroen Aerts, hoogleraar klimaat en risico's aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Waarom zijn de problemen zo groot met de rivieren in Servië en Bosnië?

"We hebben hier vaker overstromingen gezien. Maar door de oorlog op de Balkan en nu de economische achterstand is het een hele tijd geleden dat er nog investeringen zijn gedaan, bijvoorbeeld in dijken."

Ze hebben het laten verslappen?

"Dat is een van de grote oorzaken waardoor nu die rivieren buiten hun oevers treden. De dijken zijn niet opgehoogd. Maar er zijn meer oorzaken. Steden breiden zich steeds meer uit richting de rivieren. Mensen gaan wonen in lagergelegen gebieden en de overheid reguleert dat helemaal niet."

Dat kan dus niet.

"Wonen in laag gebied moet je eigenlijk niet doen, tenzij je het gaat beschermen. En dat is niet gebeurd. Na elke ramp worden er allerlei maatregelen beloofd, maar twee jaar later gaat het gewoon rustig door."

Ze bouwen er zelfs een elektriciteitscentrale...

"Elektriciteitscentrales moeten ook een beetje in de buurt van water staan, want die moeten worden gekoeld. Maar je kunt ze wel zo aanleggen dat ze wat hoger liggen of toch beschermd zijn. Ze hebben er gewoon geen rekening mee gehouden dat ook deze mate van overstroming kan voorkomen."

Wat kan waterbeheer deze landen gaan kosten in de komende jaren?

"Je hebt het echt over miljarden. Er is zo ongelooflijk veel achterstallig onderhoud."

Waar moeten we dan aan denken?

"Je moet denken aan dijkophoging, dijkversterking, bestaande huizen beschermen met dijken en nieuwbouw moet op een veilige plek gebouwd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl