Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Cateringbedrijven hebben het zwaar. Sinds het topjaar 2008 (totale omzet in de branche toen 1,23 miljard euro) is hun omzet met een kwart gedaald tot iets meer dan 900 miljoen euro in 2013.

"Wij richten ons op de werkende mens. Die zijn er natuurlijk minder door de crisis", zegt Jos van Straten van de Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). Leden van de Veneca zijn onder meer Sodexo, Albron, SAB en KLM Catering.

"Veel bedrijven zijn failliet gegaan, hebben dus geen restaurant meer. Maar bedrijven die de bedrijfskantine wél houden, bezuinigen enorm: met een kleiner en sober assortiment, er wordt minder eten en drinken besteld voor vergaderingen en feestjes. Dat zie je bij bedrijven, maar natuurlijk ook bij de overheid."

Zuinigjes

En werknemers zijn, zeker door de crisis, ook kritischer op hun uitgaven. Wie elke dag een euro of drie uitgeeft in het restaurant, geeft op jaarbasis al gauw zo'n 600 à 700 euro uit. 'Bammetjes' van thuis zijn een stuk goedkoper.

Van Straten: "Dat is het gekke, werknemers hebben niet veel over voor hun lunch in de kantine. Dan heb ik het over de basis: brood, boter, beleg. Gemiddeld wil hij daarvoor 2,70 euro betalen."

Is de kantinelunch duurder, dan bestaat volgens Van Straten de kans dat de werknemer gaat lunchwandelen en buiten de deur opeens wel bereid is vier euro of meer neer te tellen voor een dik belegd broodje.

Subsidie

En dan te weten dat veel bedrijven de lunch op dit moment subsidiëren. De baas betaalt mee aan de soep en de kroket. "Als die subsidie wegvalt, en naar verwachting gaat dat gebeuren, wordt de lunch in het bedrijfsrestaurant nog duurder", zegt Van Straten.

Uit cijfers van marktonderzoeker Foodstep blijkt dat vorig jaar zo'n 54 procent van de werknemers in ons land terecht kon in een bedrijfskantine. In 2010 was dat nog 60 procent. Foodstep-onderzoeker Rien de Koning: "Dat betekent dat de afgelopen jaren één op de tien bedrijven zijn kantine voor het personeel heeft gesloten."

Thuiswerkers

Ook groeit het aantal zzp'ers enorm hard. "Ook zij komen zelden meer in een bedrijfsrestaurant. En wat te denken van het aantal thuiswerkers: mensen die één of twee dagen per week thuis aan de slag gaan en dus geen gebruik maken van de kantine."

Reorganisaties

Ook in de zorg worden cateraars getroffen. De Koning: "Daar zie je dat door reorganisaties een enorme druk ontstaat op de kosten. En door sluiting van tehuizen zijn er gewoon minder monden te voeden."

Hoewel voeding maar 4 procent uitmaakt van alle kosten in de zorg, wordt daar enorm op beknibbeld. "Bij tehuizen die openblijven, gaat gewoon de kaasschaaf erover." De Koning vindt het schrijnend: "Uit onderzoek blijkt dat ouderen de dagelijkse maaltijden enorm belangrijk zijn. Ze bepalen 70 procent van het 'levensgeluk', ook door het sociale element. Dat daar zo op bezuinigd wordt, is eigenlijk onbegrijpelijk en schandalig."

Ommekeer

Volgens De Koning zitten de cateraars nog niet op hun dieptepunt. De werkloosheid stijgt immers nog steeds, nog altijd bezuinigen bedrijven op de kantine.

"Zolang de baas de lunch subsidieert, blijkt de focus liggen op de kostprijs. De baas wil het vooral zo goedkoop mogelijk hebben. Als straks die steun wegvalt, kan de ommekeer komen. Dan komt bij de cateraars de wens van de werknemers centraal te staan. Die werknemer wil meer variatie, producten die (nog) lekkerder zijn. Dan kan het aantal gasten in het bedrijfsrestaurant misschien weer stijgen."

Eén ding weet Van Straten van de Veneca zeker: "De tijd van een jaaromzet van 1,2 miljard euro; die tijd komt nooit meer terug."

STER reclame