NOS NieuwsAangepast

Troepen Assad 'wurgen' ook Aleppo

De Syrische stad Aleppo dreigt afgesloten te raken van de buitenwereld. Aleppo, voorheen het economische centrum van Syrië, is omsingeld door het leger van president Assad.

De rebellen van het Syrische Front, die er nu twee jaar lang de baas zijn, kunnen de binnenstad nauwelijks meer in of uit. Een groot deel ligt in puin.

De rebellen hebben grote moeite om in het noorden één doorgang naar de stad open te houden. Volgens NOS-verslaggever Lex Runderkamp, die er onder begeleiding van de rebellen in slaagde om de stad in te komen, is er aan alles gebrek.

Facebook-bericht

Runderkamp wilde de stad in na een bericht op Facebook van een arts in Aleppo. Die hield op een foto een bord omhoog, waarop hij in het Engels had geschreven: "Elke dag 100 gewonden. We zijn niet langer in staat om medische hulp te verlenen. #savealeppo."

De route naar Aleppo laat zien wat er in de stad aan de hand is, zegt Runderkamp: "Vernietiging, vluchtelingen, armoe, oorlog." Buitenlandse journalisten zijn sinds augustus vorig jaar bijna niet meer in de stad geweest. Runderkamp was er afgelopen week.

Weinig artsen

"Helaas zijn ook de meeste artsen en verplegers nu weg", zegt rebellencommandant Abu Jamil. De arts van het Facebook-bericht is ook gevlucht, naar Turkije. Er werken in het veldhospitaal in Aleppo nu nog vijf artsen.

"Zij doen extreem gevaarlijk werk. Als ze gepakt worden in regeringsgebied worden ze vermoord", zegt de rebellencommandant.

"We amputeren minstens tien ledematen per dag", zegt één van de artsen. "We roepen de gevluchte artsen op om terug te komen. Iedereen die iets kan doen voor de mensen in de bevrijde gebieden hebben we nodig."

Homs

De situatie in Aleppo lijkt de kant op te gaan van die in Homs. Die stad kwam begin deze maand na een langdurige omsingeling in handen van het regeringsleger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl