Mooie etappezege Weening in Giro

Aangepast

Pieter Weening heeft op indrukwekkende wijze de negende etappe in de Giro op zijn naam geschreven. De Nederlander was in de lastige rit over 172 kilometer naar Sestola zijn medevluchter Davide Malacarne te snel af.

Aanvankelijk was het nog knap lastig voor de avonturiers om een ontsnapping te forceren. Pas na vijftig kilometer koers lukte het veertien man een gaatje te slaan. Onder hen waren Pieter Weening van Orica-GreenEdge en Belkin-renner David Tanner.

Deze groep kreeg de zegen van het peloton en sloeg in een mum van tijd een gat van vier minuten. Op de tweede van de drie beklimmingen probeerde Tanner weg te komen, maar de Australiƫr werd snel weer in de kraag gevat. De poging van Weening in de aanloop naar de behoorlijk pittige laatste col (tweede categorie) had meer succes.

Weening neemt de benen

De 33-jarige Harekiet ging er als een haas vandoor en alleen Davide Malacarne kon hem even later achterhalen. Al snel werd duidelijk dat de twee om de etappezege mochten twisten; ook de groep met de grote namen lag te ver achter.

In de spannende finale toonde Weening zijn ervaring met het winnen van ritten in grote rondes. De Fries, die al eens een etappe in de Tour (2005) en de Giro (2011) pakte, drong Malacarne mooi de kop en versloeg de Italiaan in de sprint.

Pozzovivo pakt tijd

In de groep van klassementsleider Evans kreeg de Italiaan Domenico Pozzovivo het op de heupen. Hij pakte 0.26 en klom van de tiende naar de vierde plaats in het klassement. Wilco Kelderman had weer een goede dag, hield eenvoudig stand en staat achtste.

STER Reclame