NOS NieuwsAangepast

80 mensen onderzocht op MERS

Ongeveer tachtig mensen worden extra in de gaten gehouden omdat zij in aanraking zijn geweest met de Nederlanders die het MERS-virus hebben. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Woensdag werd bekend dat een man die op reis is geweest in Saudi-Arabië het virus heeft. Een dag later werd bekend dat zijn zus het virus ook heeft. De twee liggen in quarantaine in het ziekenhuis; de man in Den Haag, de vrouw in Zwolle.

Dromedaris-boerderij

Ze maakten deel uit van een Surinaams reisgezelschap. Veel mensen in dat gezelschap waren familie van elkaar. Eerdere berichten dat de broer en de zus een dromedaris-boerderij hadden bezocht in Saudi-Arabië, kloppen niet. Een kleindochter van de vrouw liet de NOS weten dat dit niet het geval is. "Andere leden van de groep zijn wel in aanraking geweest met dromedarissen, maar mijn oma en haar broer niet."

De kleindochter is zelf niet mee geweest naar Saudi-Arabië, maar bezoekt elke dag haar oma in het ziekenhuis in Zwolle. Ook zij wordt daarom gemonitord door de GGD.

Derde persoon

Vaststaat dat dromedarissen de bron zijn van het MERS-virus. Dat kan worden overgedragen van de dieren op mensen en bij nauw contact komt ook mens-op-mens besmetting voor.

De broer en zus deelden een kamer tijdens de reis. Ook de zoon van de man die nu besmet is, lag op die kamer. "Hij is niet ziek, heeft geen symptomen, maar is wel in aanraking geweest met dromedarissen", zegt de kleindochter.

Volgens het RIVM worden alle mensen die met de reis mee zijn geweest en de mensen die in aanraking zijn gekomen met de patiënten in de gaten gehouden. Twee keer per dag wordt hun temperatuur gevraagd. "Maar we kunnen niet alle tachtig mensen in quarantaine houden", zegt Harald Wychgel van het RIVM. "Wij gaan niet zelf bij de mensen op bezoek. De lokale GGD-afdelingen houden contact met de mensen."

Verspreiding

De afgelopen weken verspreidde het MERS-virus zich vooral in Saudi-Arabië. Daar zijn inmiddels 147 mensen eraan overleden. Het RIVM laat weten dat inmiddels zeker is dat de patiënten het virus in Saudi-Arabië hebben opgelopen en niet in Nederland.

MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met gezondheidsproblemen. Patiënten kunnen er hoestbuien, koorts, diarree en longontsteking door krijgen. Drie op de tien mensen die ziek worden van het virus overlijden eraan. Er is geen medicijn tegen de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl