NOS NieuwsAangepast

Wubbo Ockels overleden

In Amsterdam is Wubbo Ockels overleden. Hij was de eerste Nederlander in de ruimte. Ockels, die aan kanker leed, is 68 jaar geworden.

Ockels werd een nationale beroemdheid toen hij op 30 oktober 1985 met het ruimteveer Challenger werd gelanceerd. Hij verbleef zeven dagen in de ruimte.

Hij werd op 28 maart 1946 geboren in Almelo en studeerde wiskunde en natuurkunde in Groningen. Daarna werd hij onderzoeker aan het Kernfysisch Versneller Instituut in dezelfde stad. Hij werd astronaut nadat hij in 1977 had gereageerd op een advertentie met de kop: 'astronaut gezocht'.

Duurzaamheid

Na zijn eerste ruimtereis was Ockels graag nogmaals de ruimte ingegaan, maar vanaf 1986 ging hij werken bij het ruimtevaartinstituut ESA/ESTEC in Noordwijk. Ook was Ockels hoogleraar aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft en bijzonder hoogleraar in Groningen.

Tot aan zijn dood was hij betrokken bij tal van projecten op het gebied van duurzaamheid, zoals de ontwikkeling van een elektrische bus en zonnewagens.

Nierkanker

In 2008 werd er een vergevorderde niertumor gevonden bij Ockels. Die werd verwijderd, maar vorig jaar werd er opnieuw niercelkanker bij hem gevonden. Ditmaal waren er uitzaaiingen naar de longen.

De dood van Ockels maakt veel los. Hij wordt vooral geprezen om zijn werk en om wie hij was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl