NOS VoetbalAangepast

Matig Oranje niet langs Ecuador

Het Nederlands elftal heeft in zijn eerste oefenduel in de aanloop naar het WK weinig indruk gemaakt. Oranje kwam in een matige wedstrijd in Amsterdam niet verder dan 1-1 tegen Ecuador, dat komende zomer ook op het WK actief zal zijn.

Bondscoach Louis van Gaal testte tegen Ecuador voor het eerst zijn 5-3-2-systeem en had zoals verwacht een basisplaats gereserveerd voor Terence Kongolo, die zijn debuut in Oranje maakte. Het basisteam bestond op Robin van Persie na alleen uit spelers uit de eredivisie.

Slecht eerste halfuur

Van Gaal zal met name over het eerste halfuur niet tevreden zijn. Nederland verloor de slag op het middenveld, zette weinig druk en wist door de vele foutieve passes amper een fatsoenlijke aanval op de mat te leggen.

Al in de negende minuut kwam Ecuador op voorsprong. Jefferson Montero liep eenvoudig weg uit de rug van Joël Veltman en passeerde na een pass van Felipe Caicedo doelman Jasper Cillessen.

Fraaie gelijkmaker

Nederland probeerde het wel en kreeg met name via Memphis Depay enkele kansjes. Acht minuten voor rust kwam Oranje toch langszij. Na een fraaie pass van Jordy Clasie nam Van Persie de bal op zijn borst aan om vervolgens direct prachtig uit te halen.

Vlak voor rust kreeg Daryl Janmaat een tik op zijn enkel en hij bleef vervolgens achter in de kleedkamer. Dat gold ook voor Kongolo en Clasie. Met Paul Verhaegh, Jonathan de Guzman en Patrick van Aanholt in de ploeg liep het iets beter.

Van Aanholt op dreef

Met name Van Aanholt liet met een aantal rushes aan de linkerzijde een goede indruk achter. Zo kon Van Persie bijna scoren na goed werk van de Vitesse-verdediger, maar de spits miste de bal. Even later had Van Aanholt zelf kunnen scoren, maar hij stuitte op doelman Máximo Banguera.

Na een goede fase daalde het spelniveau weer naar een bedenkelijk peil. Wegens een gebrek aan creativiteit en een laag baltempo bloedde het duel snel dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl