NOS NieuwsAangepast

46% agenten haalt sporttoets niet

46 procent van de agenten heeft de verplichte sporttest niet gedaan of is daarvoor gezakt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De politie bevestigt de cijfers.

De conditietoets is sinds 2012 verplicht voor alle 40.000 agenten, maar 10.000 agenten kwamen niet opdagen. 5000 anderen deden niet mee vanwege problemen met hun gezondheid. 3500 agenten die wel meededen, haalden de norm niet.

Sancties

De politie denkt dat veel agenten niet meedoen aan de conditietoets, omdat er geen harde sancties tegenover staan. Agenten die de toets niet halen krijgen wel advies om hun prestaties te verbeteren.

Het merendeel van de politieagenten slaagde wel voor de test. Dat zijn er 22.000. Overigens doen vrouwen het beter dan hun mannelijke collega's. 90 procent van de vrouwen slaagde, tegen 85 procent van de mannen.

Conditie

Volgens de politie wordt de toets afgenomen om te kijken of agenten goed zijn getraind, maar zegt die niets over de geschiktheid van agenten voor hun werk. Daar zijn andere testen voor, die ruim 95 procent van de agenten haalt. Agenten die deze toets niet halen moeten hun wapens inleveren.

Volgend jaar wordt de conditietest onderdeel van een Aanhouding- en Verdedigingstoets voor agenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl