NOS NieuwsAangepast

Aartsbisschop gewijd in Roermond

In Roermond is de Nederlandse priester Bert van Megen tot aartsbisschop gewijd in de Sint-Christoffelkathedraal. Van Megen wordt diplomatiek gezant van de paus.

Van Megen (1961) werd in maart benoemd tot nuntius in het overwegend islamitische Sudan en Eritrea.

De wijding werd onder anderen verricht door de tweede man van het Vaticaan, Pietro Parolin. Die vroeg Van Megen om verzoening te verkondigen in het land "dat het in de afgelopen jaren zwaar te verduren heeft gehad door geweld en burgerlijke onrust."

Deze week veroordeelde een Sudanese rechtbank nog een christelijke vrouw ter dood omdat ze weigert opnieuw moslima te worden. De 27-jarige is moeder van een kind van 1 en acht maanden zwanger van een tweede kind.

Halve eeuw

Van Megen is de eerste Nederlander sinds een halve eeuw die pauselijk ambassadeur is. Van Megen werkte eerder in de diplomatieke dienst van het Vaticaan. Hij gaat namens de paus contacten onderhouden met de regeringen van de twee landen.

Er waren dertien bisschoppen bij de plechtigheid aanwezig. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woonde de mis bij namens de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl