NOS SportAangepast

WK hockey '98: Spelersbus heel tof

In de aanloop naar de WK hockey, vanaf 31 mei in het Kyocera-stadion in Den Haag, blikken verschillende oud-spelers terug op de WK die zij in 1998 speelden in de Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht. Fatima Moreira de Melo kan zich vooral de grote Oranjegekte nog herinneren.

De Nederlandse vrouwen werden tweede bij de WK in 1998. Voor Moreira de Melo was dat het eerste grote toernooi waar ze aan meedeed. De aanvalster was eigenlijk reserve, maar werd op het laatste moment aan de selectie toegevoegd. Ze verving Myrna Veenstra die bij een training een vinger brak, uitgerekend in duel met Moreira de Melo.

"Dat was al bizar, maar ook qua evenement en grootsheid heb ik daarna nooit meer zoiets meegemaakt", zegt Moreira de Melo nu. "Iedereen was voor ons en alles draaide om ons. Wij vonden het bijvoorbeeld heel tof dat we in een spelersbus onder politiebegeleiding naar het stadion werden gereden."

Uit volle borst

Hoe groot het evenement was merkte Moreira de Melo pas echt toen het Wilhelmus voor het eerst klonk in de Galgenwaard. "Iedereen zong uit volle borst mee. Dat was zo bijzonder, daar genoot ik echt van."

Dat de 15.000 hockeysupporters in Utrecht meezongen, verklaart de 257-voudig international aan de hand van een typisch WK 1998-artikel. "Dat toernooi waren die Frockey-bandana's heel populair. Sommige speelsters hadden die in het haar en ook veel kinderen droegen er een. Daar stond de tekst van het volkslied op."

Smurfenkamer

Het zijn juist dat soort dingen die Moreira de Melo zich zestien jaar later moeiteloos herinnert. "Vraag me niet welke uitslagen we hebben neergezet, maar ik weet dan weer wel heel goed dat de kamer waar ik met Minke Smabers lag de Smurfenkamer genoemd werd."

Zelf zegt ze vooral te hebben genoten van de WK en geen last te hebben gehad van extra druk om voor eigen publiek te spelen, maar Moreira de Melo waarschuwt de speelsters van het huidige Oranje wel voor de impact die een vol voetbalstadion zal meebrengen.

"Zeker de jonkies hebben geen flauw idee wat ze te wachten staat, maar uiteindelijk moet het ze toch inspireren om te genieten van het spel dat ze zo leuk vinden."

Fatima Moreira de Melo is, net als Jacques Brinkman, tijdens de komende WK analyticus bij de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl