NOS NieuwsAangepast

Leiden stopt met islamstudies

De Universiteit Leiden stopt met de bacheloropleiding islamstudies wegens gebrek aan belangstelling. Voor het nieuwe studiejaar hebben zich slechts drie studenten aangemeld.

Studenten van andere studierichtingen hebben wel belangstelling voor de islam, maar dan als bijvak of keuzevak. Daar gaat de universiteit steviger op inzetten, ten koste van de zelfstandige opleiding. Die wordt nu nergens meer aangeboden.

Status

De bacheloropleiding hoopte moslimjongeren met een vwo-diploma aan te trekken.

Maar die kiezen liever voor een opleiding die meer maatschappelijke status oplevert, zoals rechten of medicijnen, zegt decaan Van den Doel van de faculteit Geesteswetenschappen.

Polderimam

De bachelor islamstudies was aanvankelijk bedoeld als voorbereiding op de imamopleiding. De Haagse politiek vroeg om in Nederland opgeleide 'polderimams' na de moord op cineast Theo van Gogh in 2004 door een fanatieke moslim.

Die polderimams zouden een brug moeten slaan tussen de moslimgemeenschap en de Nederlandse cultuur.

In Leiden en Amsterdam werden zulke imamopleidingen gestart, maar het is nooit een succes geworden. Alleen de Vrije Universiteit biedt nog een imamopleiding aan, die officieel 'opleiding tot islamitisch geestelijk verzorger' heet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl