NOS NieuwsAangepast

Modi: gedreven en omstreden

Door correspondent Lucas Waagmeester in Delhi

Critici noemen hem een sluwe volksmenner. Een man die de arme Indiër daadkracht en verandering belooft, maar één keer aan de macht alleen oog heeft voor de big business. Een paard van Troje. Onverzoenlijk tegenover minderheden. Autoritair, haatdragend.

Maar de kiezer heeft altijd gelijk, en de kiezer wil deze man: Narendra Modi. Later vanochtend wordt de uitslag van de grootste verkiezing in de geschiedenis van de mensheid bekendgemaakt. En alles wijst op een historische overwinning voor Modi en zijn hindoe-nationalistische BJP.

Aardschok

Daarmee beleeft de Indiase politiek een aardschok. Eerder deze week werd al bekend dat deze verkiezing de hoogste opkomst had in de geschiedenis. Het land hunkert kennelijk naar iets nieuws. Waar de kiezer voorheen altijd liever koos voor stabiliteit dan voor reuring en verandering, gaat nu plotseling het roer compleet om.

Modi veegt de Congres-partij, sinds India's onafhankelijkheid bijna onafgebroken aan de macht, in één beweging van het podium.

Hij belooft daadkracht, een overheid die niet overal belemmeringen opwerpt maar juist ruimte schept voor het bedrijfsleven, banen en een einde aan de slopende corruptie. Precies de dingen die de Congres-regering de laatste jaren niet kon leveren.

Gujarat

Een relatief schoon imago van een harde werker die leeft voor de economische ontwikkeling van India, maakt Modi tot de meest geliefde politicus van dit moment. Maar hij wordt tegelijk het meest gevreesd. Modi komt voort uit een geharde nationalistische beweging die vindt dat India alleen van de hindoes is.

Als premier van de deelstaat Gujarat zou hij in 2002 welbewust de andere kant hebben opgekeken toen hindoes meer dan duizend moslims afslachtten. Het was de grootste etnische moordpartij in de recente geschiedenis van India. De Gujarat-rellen zijn voor veel Indiërs het bewijs dat het seculiere karakter van India niet veilig is in Modi's handen.

Gok

Maar Modi's stijl van regeren is juist precies wat India nu zoekt in een leider. Na tien jaar onder de inmiddels stuurloze, 81-jarige premier Singh, is de hyperactieve allesweter Modi een verademing. Als premier van Gujarat stond hij bekend als een veeleisende CEO die al het denkwerk zelf deed en ook in de uitvoering scherp bleef opletten.

Toch is de keus voor Modi niet alleen positief. Hij is in de ogen van velen de enige die kans geeft op verandering. Anderen is het niet gelukt, dus laat Modi het dan maar proberen, was tijdens deze verkiezingsstrijd misschien wel de meest gehoorde uitspraak.

India waagt de gok met de gedreven maar omstreden Modi. Na jarenlange stilstand onder de Congres-regering heeft het land weinig te verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl