NOS NieuwsAangepast

Q-koortsclaim klaagt overheid aan

De stichting Q-koortsclaim gaat namens patiënten procederen tegen de overheid. Dat heeft Bert Brunninkhuis van patiëntenorganisatie Q-uestion bekendgemaakt in het tv-programma Eén op Eén.

De ziekte was bij veel mensen te voorkomen geweest, zegt Brunninkhuis, als de overheid eerder en meer informatie had gegeven over de besmette bedrijven.

Infectieziekte

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland werd de ziekte vooral overgedragen door besmette melkgeiten en melkschapen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.

Brunninkhuis is zelf ook Q-koorts patiënt. Hij liep de ziekte in 2009 op tijdens een fietstochtje van Den Bosch naar Helvoirt. Hij vindt dat de overheid veel te lang de privacy van boeren heeft laten prevaleren boven de gezondheid van burgers.

Volgens Brunninkhuis heeft de overheid een zorgplicht. Namens alle patiënten zullen de advocaten Luc Rohof en Ivo Sindram van Q-koortsclaim de overheid aanklagen.

Besmettingen

De uitbraak van Q-koorts in Nederland is voor zover bekend de grootste ter wereld. Tot 2007 waren er gemiddeld 15 besmettingen per jaar. Daarna nam het aantal snel toe.

Tussen 2007 en 2010 zijn naar schatting 100.000 mensen besmet geraakt met de ziekte. Zeker 25 mensen overleden aan de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl