Minister Schippers noemt een apart onderzoeks- en behandelcentrum voor de ziekte van Lyme "een ontzettend goed idee". Een meerderheid van de Tweede Kamer is het ook eens met het burgerinitiatief waarin wordt gepleit voor betere tests en langere en intensieve behandeling met antibiotica.

De minister zegt dat er behoefte is aan bundeling van kennis en deskundigheid. "Er moet onderzoek komen. Niet alleen in laboratoria, er moet ook gewoon worden bekeken wat wel en niet werkt bij patiënten. Daarom is het een ontzettend goed idee om heel veel activiteiten die er al zijn in Nederland, bij het AMC, bij het Radboud en bij andere ziekenhuizen, te bundelen."

Schippers ziet een expertisecentrum voor zich waar bijvoorbeeld artsen terecht kunnen die niet zo goed weten wat ze aan moeten met een patiënt die na een beet van een teek de ziekte van Lyme heeft gekregen. Ze stelt meer geld ter beschikking, maar hoeveel is nog onduidelijk: "Zoiets opstarten kost geld, maar er gebeurt al veel. Als je dingen verplaatst en samenvoegt, dan is het handig als het geld ook meegaat."

Praatsessies

In 2010 werden 70.000 handtekeningen gezet onder een petitie voor de Tweede Kamer. Het debat erover heeft zo lang op zich laten wachten, omdat de Gezondheidsraad eerst met een advies moest komen. In dat advies staat onder meer dat het testen van mensen op de ziekte van Lyme verbeterd moet worden.

Te vaak gaat het daarbij nu nog mis. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten krijgen mensen therapeutische praatsessies aangeboden om met de klachten om te gaan. Ook komt het voor dat mensen met de diagnose Lyme naar huis gaan, terwijl ze de ziekte helemaal niet hebben.

Cijfers

Per jaar worden 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Alleen wanneer de teek is besmet met de borrelia-bacterie kan die de ziekte van Lyme veroorzaken. Dat is bij ongeveer 20 procent van de teken het geval. Lyme veroorzaakt in het gunstigste geval huidklachten, maar kan ook leiden tot ernstige zenuwaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen en hartklachten. Jaarlijks komen erongeveer 76.500 Lymepatiënten bij. In 2013 werd een recordaantal van 16.500 teken gevangen.

STER reclame