NOS NieuwsAangepast

Tiener: ouder mag meekijken op FB

Meer dan 80 procent van de tieners is bevriend met zijn ouders op Facebook. De meeste jongeren vinden dat ouders best wel mogen zien wat ze op Facebook uitspoken. Dat blijkt uit een onderzoek van Mijn Kind Online, het kenniscentrum jeugd en media.

Ook je leraar als vriend op Facebook is niet ongewoon. 18 procent heeft zijn leerkracht op het sociale netwerk toegevoegd.

Jongeren zijn zich over het algemeen bewust van de gevaren die op internet op de loer liggen, zegt Mijn Kind Online. De kinderen hebben volgens de onderzoekers goed in de gaten wat privé moet blijven en wat niet.

Ze experimenteren wel op het internet. "Maar dat hoort erbij", zegt Remco Pijpers, directeur van de organisatie. Drie procent van de jongeren verstuurt wel eens een naaktfoto. Volgens Pijpers is dat geen verontrustend percentage.

Social media

Andere cijfers uit het onderzoek onder ruim 1700 jongeren:

- 94 procent van de tieners heeft een smartphone.

- 90 procent gebruikt WhatsApp, 38 procent Snapchat, 16 procent Telegram.

- 75 procent zit minimaal één keer per maand op Facebook, 44 procent op Instagram en 41 procent op Twitter.

- 59 procent van de jongeren heeft zijn Facebookaccount op privé staan.

Bijna driekwart van de tieners zegt erop te letten dat vreemden via de sociale media geen ongewenste informatie in handen krijgen.

Er valt volgens de stichting nog wel wat te verbeteren. "Ouders en de leerkrachten op school moeten over het internetgebruik blijven praten", zegt Pijpers. "Hoe je de privacy-instellingen van Facebook bedient, blijft voor veel jongeren te moeilijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl