In Turkije wordt vandaag gestaakt tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de Turkse kolenmijnen. Volgens de vakbonden is het werk gevaarlijker geworden doordat veel mijnen zijn geprivatiseerd. De nieuwe eigenaren hebben minder oog voor de veiligheid.

Aanleiding is de het mijnongeluk in Soma. Het dodental daarvan is gestegen tot 282. Er worden nog 150 mensen vermist. De kans dat ze nog in leven zijn, is klein. Sinds gisterochtend zijn er geen overlevenden meer uit de mijn gehaald.

De mijn in Soma is in 2005 in particuliere handen gekomen.

"Moord"

De ééndaagse staking is uitgeroepen door vakbonden van mijnwerkers, maar veel andere bonden hebben zich erbij aangesloten. In Istanbul zijn demonstranten de straat opgegaan. Ze roepen leuzen tegen de regering en dragen spandoeken mee waarop staat "Het is geen ongeluk, maar moord".

Ook in andere steden wordt geprotesteerd. In de hoofdstad Ankara is opgeroepen tot een mars naar het ministerie van Arbeid. Deelnemers wordt gevraagd zwarte kleding aan te doen.

Boegeroep

De woede richt zich ook op premier Erdogan. Hij deed gisteren opnieuw uitspraken die helemaal verkeerd vielen. Erdogan zei dat ongelukken nou eenmaal bij de mijnindustrie horen. Hij verwees onder meer naar ernstige ongelukken in Engeland van lang geleden.

Erdogan werd getrakteerd op boegeroep. Toen hij wegreed schopten mensen tegen zijn dienstauto. De kantoren van zijn AK-partij in Soma werden ook aangevallen. Vandaag staan in de kranten foto's van een medewerker van Erdogan die in Soma een demonstrant die op de grond ligt, schopt.

Verkiezingen

De regering wordt onder meer verweten dat ze een parlementair onderzoek naar recente mijnongelukken tegenhoudt.

De politieke onrust komt voor Erdogan op een slecht moment. Hij wil zich verkiesbaar stellen voor de presidentsverkiezingen, die in augustus worden gehouden.

STER reclame